• English
Logo
SEO оптимизация

SEO речник с термини и описания

Inscription SEO on a green background

Основни термини с които трябва да сме запознати при оптимизация на сайт

SEO оптимизацията е много обширна тема, от която се интересуват почти всички, които развиват някакъв бизнес онлайн. За да се извърши качествена оптимизация на сайт обаче, първо е важно да се запознаете със SEO термините и тяхното значение. Има стотици статии изписани на тази тема, заради това няма да навлизаме в детайлите на всеки един термин, а ще се опитаме да обобщим най-често срещаните.

Нека да започнем с видовете трафик. Основно има два различни вида трафик от потенциални клиенти:

  • Безплатен трафик;
  • Платен трафик - всички видове рекламиране (PPC, банерни реклами, платени публикации в медиите и др.).

В този материал нашия екип от SEO специалисти ще Ви запознае със SEO термините, а не върху техниките и триковете, защото преди да стигнете до изпълнението, първо е необходимо да знаете терминологията.

SEO оптимизация (Search Engine Optimization)

Това са практики, които подобряват класирането на даден уеб сайт за определени ключови думи. SEO оптимизацията включва и on-page и off-page оптимизацията. Някои от тези практики обаче се променят ежедневно, заради това е необходимо специалисти да се заемат с тази задача. SEO оптимизацията е задача, която се нуждае от редовна грижа, ако искате да излизате добре в резултатите.

Sandbox, supplemental index

Счита се, че Google има sandbox (един вид допълнително място), в който се слагат новите уеб сайтове. Ако те привличат някакъв трафик и са активни, тогава отиват в основния индекс.

SEM (Search Engine Marketing)

Това практически е маркетинг през търсачките и не трябва да се бърка за SEO оптимизация. Да промотираш продуктите или услугите си през Google, може да стане по 2 начина. Единият е да си оптимизираш уеб сайта да се показва по-високо в класирането, а вторият е платени кликове и платена реклама, обозначена с надпис Ad.

SERP (Search Engine Results Page)

Това са всички резултати, които се показват в търсачката, когато някои въведе заявка за търсене под формата на ключови думи и на фрази. Доста употребяван термин при SEO оптимизацията.

Domain name

Основният уеб адрес на вашия сайт (пример: seo-webdesign.bg). Добре е да подновите собствеността върху вашия домейн за няколко години. Класирането в търсачките благоприятства уебсайтовете с по-дълги регистрации, защото показва ангажираност.

Hosting на сайт

Хостингът е мястото, където се съхранява вашият уеб сайт и цялата информация в него. Всеки сайт се нуждае от хостинг. Точно както и домейн имената, така и хостинг услуга можете да си намерите лесно онлайн.

Search engine (Търсачка)

Google.com е търсачка или така наречената търсеща машина. Всъщност е софтуерно приложение, чиято основна задача е да търси измежду вече индексираните си страници, коя е най-релевантна с ключовите думи, които сте въвели в полето за търсене, и да ви я покаже. Всичко това се случва благодарение на алгоритъм. Този алгоритъм се променя често, защото изискванията коя страница е по-полезна и предоставя по-добра информация също се променят. Естествено, тези алгоритми не са публични и точно по това се отличават добрите SEO специалисти - успяват да напаснат техните сайтове максимално добре спрямо изискванията на Google алгоритмите.

Duplicate content (Дублирано/изкопирано съдържание)

Ако имате две страници на вашия уеб сайт, които имат едно и също съдържание - снимки, текст, информация и тн. - тогава имате копирано съдържание. От гледна точка на оптимизацията за търсачки трябва да се пише авторско и уникално съдържание наситено с ключови думи и Google налага сериозни наказания на сайтове, които плагиатстват или имат множество сходни страници.

Ако имате WordPress сайт и в него има различни тагове и категории, но един таг и една категория съвпадат, примерно „бизнес”. Посещавайки двете, съдържанието, което ще показват ще е много подобно и роботите на търсещите машини ще го отчетат като копирано съдържание.

Meta description

Мета описанията са кратки текстове, които роботите на всички търсачки евиждат. Тези текстове не се показват никъде на самата страница, но са видими за търсачките. Това са описанията, които Google използва, за да покаже повече информация за даден уеб сайт в резултатите си. Освен него търсачката показва и заглавие. Понякога, ако в описанието няма зададената ключова дума от заявката, Google отново показва релевантния уеб сайт, само че показва част от съдържанието му, което съвпада, а не мета описанието.

White hat SEO

Това са всички добри SEO практики, които търсачките насърчават да бъдат използвани, за да стават по-добри уеб сайтовете. Естествено, няма официална документация от страна на Google или някоя от другите търсачки, но има достатъчно SEO агенции, които успяват да покажат кое е полезно и кое вредно за класирането.
Примерно за тази статия, meta keywords ще са SEO термини и SEO оптимизация за търсачки.

Cloaking (page cloaking)

Лоша практика, при която дадена уеб страница се прави така, че да изглежда различно за аудиторията и за роботите на търсачките. По този начин, поне на теория, Google роботите може да я оценят по-високо по желаните ключови думи и тя да излиза по-нагоре в класирането. Това от маркетингова гледна точка е добра техника, но от SEO гледна точка ще си навлечете Google наказание, така че не го препоръчваме.

Anchor

Действителният текст на връзка към уеб страница. На повечето уебсайтове този текст обикновено е тъмно син и подчертан или лилав, ако сте посещавали връзката в миналото. Anchor text помага на търсачките да разберат за какво става дума на целевата страница на един уеб сайт.

С помощта на анкърите и SEO връзките помагате на уеб сайта да се класира по определени ключови думи и фрази, и да опише какво ще видите, ако кликнете на сайтове посочени с тези анкъри. За да не се объркате поддържайте документ чрез който да знаете кога сте добави нови връзки към сайта, към кои точно страници сочат и т н.

Отметка

Връзка към уебсайт, запазен за по-късна справка във вашия уеб браузър или компютър. Сайтовете за социални отметки (пример: Facebook, Twitter, Pinterest) позволяват на потребителите да споделят уебсайтове, които харесват помежду си. Наличието на връзки към вашия сайт в сайтове за социални отметки е знак за роботите, че съдържанието на вашия уеб сайт е интересно за хората.

Organic search (Органично търсене)

Всеки път, в който пишете нещо в полето за търсене в Google, вие извършвате органично търсене. Това включва ключови думи, фрази и изрази.

Organic search results (Органични резултати в търсенето)

Органичните резултати са тези, които се показват безплатно. Те нямат надпис Ad на тях. Платените резултати притежават такъв таг и за да ги виждате тях, собствениците на уеб сайтовете плащат за това, те да се показват на ключовите думи, които сте въвели.

Сгъването (Above the Fold)

Това е точката на вашия уебсайт, при която страницата се отрязва от долната част на монитора или прозореца на браузъра на потребителя. До всичко под прегъването може да се превърта, но не се вижда веднага. Търсачките поставят някакъв приоритет върху съдържанието над страницата, тъй като то ще бъде видяно веднага от новите посетители. Наличието на твърде много реклами в горната част на страницата може да се разглежда и като отрицателно при SEO оптимизация.

Link farm

Група от уеб сайтове, които имат за цел да си повишат класирането, чрез линкове между тях. Най-добре това може да се обясни с пример. Ако имате 4 уеб сайта, всеки един от тях ще линква към останалите 3. Това обаче не е много силен инструмент при малко на брой сайтове, най-голяма сила има, ако тяхната бройка е над 100. За съжаление, това също е лоша практика, която Google не харесва и може сайтът ви да бъде наказан заради нея.

Link sculpting

Съществува таг „nofollow”, целта на този таг е да се покаже на търсачките, че даден линк не е важен. Ако използвате този таг разумно може да подобрите класирането на онези страници, които не притежават тага и да намалите трафика към тези, които го имат. Цялата тази практика обаче може да се приложи само от специалисти, които няма да объркат нещата.

Meta keywords

Това е списък с ключови думи за всеки сайт, които се използват най-много в търсачките. Днес много хора считат, че meta keywords всъщност не се вземат под внимание от търсачките. Може би, наистина е така, при всяко положение, да определите правилните meta keywords няма да навреди.

Примерно за тази статия, meta keywords ще са SEO термини и SEO оптимизация за търсачки.

Meta tags

Meta tags е общо наименование за meta description (мета описанията) и meta keywords (мета ключовите думи). Всички тези неща се слагат в HEAD частта на HTML структурата. Информацията, която предоставят тези тагове не е предназначена за потребителите на уеб сайта, а за търсачките и техните роботи, които обхождат кода. Тя им помага да разберат каква е главната тема на уеб сайта и за какво искат да се класира.

Black hat SEO

Термин, който е нарицателно за недобронамерено SEO. Това включва неетични практики, спамене и други неща, които в крайна сметка могат да навредят на един уеб сайт вместо да му помогнат да се класира по-добре в резултатите на търсещите машини. От Google никога не са давали пълен списък с добрите и лошите практики, така че между двете категории има съвсем тънка граница. Възможно е една практика до миналата седмица да е била добра, но изведнъж да бъде заклеймена като неетична.

Как се прави SEO оптимизация Off-page

При SEO оптимизация има две основни посоки - on-page и off-page. Off-page SEO практиките включват всичко, което правите извън уеб сайта ви, за да подобрите класирането си. Основното на Off-page SEO е link building.

Входяща връзка - backlinks

Термин който се използва при оптимизиране на сайт и най-общо казано това е връзка от един сайт към друг. Връзка от друг сайт ще подобри SEO оптимизация на сайта, особено ако този сайт има висок PageRank. Други важни фактори, които оказват влияние при SEO оптимизацията е релевантноста на страницата от която идва връзката, дали източника е авторитетен в своята ниша.

Изграждане на връзки - Link building

Дейността и процесът за получаване на повече входящи връзки към вашия уебсайт за подобрено класиране в търсачките. Това е един от най-известните SEO термини. Почти всеки, който е искал да научи повече за оптимизацията на сайтове е попадал на него. Примерно, ако някой публикува статия в някой ежедневен вестник за вас и тази статия води с линк към вашия сайт, това е link building. По принцип изграждането на връзки трябва да е естествено, в противен случай може Google да ви накаже. SEO специалистите обаче знаят как да създадат такива линкове и материали, които да изглеждат като натурални и да носят стойност на аудиторията, така че това да не бъде отчетено като проблем от алгоритмите на търсещите машини.

Входящите връзки са в основата на една SEO оптимизация за търсачки. Хубаво е да се поддържа списък с всички направени от SEO оптимизатора входящи връзки.

Natural links

Това са всички линкове, които сочат към вашия уеб сайт и не сте ги сложили вие, а са били сложени от ваши доволни клиенти или последователи. Например, ако сте написали много добра статия и хората линкват към нея, това се брои за natural links.

Deep linking

Deep linking е линк, който сочи към вътрешна страница или снимка, а не към главната страница на вашия уеб сайт. Тези линкове, ако идват от релевантни уеб сайтове са изключително ценни при SEO оптимизация.

Директория за SEO (search engine optimization)

Също като директории за хора и телефонни номера, има директории за уебсайтове. Изпращането на вашия сайт в директория ви дава нещо повече от входяща връзка; помага на хората да те намерят.

Как се прави SEO оптимизация On-page

Както се подразбира от името му On-page включва всичко, което правите на вашия уеб сайт, за да подобри класирането му. On-page SEO включва доброто подреждане на HTML структурата на уеб сайта, подобряването на заглавията и описанията, подобряването на скоростта на зареждане на сайта, проверка дали са търсени ключовите думи и колко често се споменават по страниците на сайта. Тук влиза и подобряването на вътрешното налинкване в самия сайт. Добре е On-page SEO да се заложи още при изработката на сайта, а не да се плаща допълнително след това, при последващ SEO одит.

Ключови думи (Keywords)

Дума, която потребителят въвежда при търсене. Всяка уеб страница трябва да бъде оптимизирана с цел привличане на посетители, които са търсили конкретни ключови думи. Ключовите думи са думи или фрази, които са от съществено SEO значение за дадена уеб страница или за целия сайт. Ако пишете статия за SEO, тогава главната ключова дума ще е необходимо да е SEO оптимизация. Точно за нея и би трябвало тази статия да се класира, защото на хората, които търсят статия за оптимизация, ще им е полезна.

Keyword density

Термин, който се използва за да опише колко често фраза или ключова дума се появява в даден текст. За да го сметнете е необходимо да преброите колко често е използвана думата и да разделите това число на броя на всички думи. След това умножавате по 100 и получавате процента на кeyword density.

Този процент е важен при SEO оптимизация, защото ако дадена ключова дума се споменава често означава, че в текста се говори точно за тази тема и той ще се класира за нея.

Keyword stuffing

Във всеки текст има думи, които се споменават по-често. Keyword stuffing е лоша практика, при която дадена ключова дума се повтаря прекалено често и не изглежда като част от естествената реч. Опитвайки се да се увеличи keyword density, не трябва да се преминава към keyword stuffing. Крайният резултат ще е наказание от Google.

Latent Semantic Indexing (LSI)

Макар и малко по-сложен, ще се опитаме да го обясним този термин разбираемо, защото е важен фактор за добро класиране. Google роботите, когато обхождат дадена страница, търсят точно този вид ключови думи, близки по смисъл или описващи главната тема. Ако намерят такива, материалът се класира по-високо. Тези ключови думи не са само синонимите, а всички думи, които по някакъв начин се свързват по смисъл с основната ключова дума. Ще ви го разясним с пример: Ако пишете статия за градинарство, то освен градинарство, роботите на всички търсещи машини ще търсят и думите: растения, почва, поливане, зеленчуци, плодове и др. В разговорната реч, всички тези думи се използват естествено и това е и причината да се търсят и от ботовете.

Long Tail Keyword

Необичайна или рядко търсена ключова дума, обикновено с две или повече думи във фразата. Малкият бизнес трябва да обмисли насочването на ключови думи с дълга опашка, тъй като те са по-ниски и често имат по-квалифицирани търсещи. Често използваните ключови думи като "оптимизация seo" например са по-конкурентни и е много трудно да се класирате високо за тях при търсене.

Индексирани страници

Страниците на вашия уебсайт, които се съхраняват от търсачките.

Вътрешна връзка

Връзка от една страница към друга на същия уебсайт, например от началната ви страница към страницата на вашите продукти. За SEO е добре да има колкото се може по-добра вътрешна свързаност, но без да се прекалява.

Nofollow

Nofollow е много популярен термин днешно време. Това е атрибут, който се слага към линковете. Не е задължително да присъства в кода, тоест можете да го сложите при желание, че не искате роботите на всички търсещи машини да следват тази връзка и да я считат за важна. Това може да е желанието ви, ако смятате, че този линк води към съдържание, което не е релевантно с вашето.

Do-follow link

Стандартен линк, който няма rel=”nofollow” атрибут. Dofollow link са ценни и най-доброто при White Hat SEO оптимизация на сайт.

Linkbait

Терминът linkbait се използва със значение на уловка, толкова добро и атрактивно съдържание, че няма как хората да не линкват към него. Да създадете такова съдържание никак не е лесно, обикновено нещата, които привличат толкова много внимание са или много забавни или са абсолютно уникални и с много високо качество обясняват някакъв проблем или предлагат стойност без да е нужно аудиторията да заплаща за нея. Това може да е не само текст или статия, ами и снимки, инфографики, аудио записи или др.

Javascript

Скриптов език, който позволява на администраторите на уебсайтове да прилагат различни ефекти или промени към съдържанието на уебсайта си, докато потребителите го разглеждат. Търсещите машини често изпитват затруднения с четенето на съдържание, което е вътре в Javascript, но с времето се подобряват.

Robots.txt

Това е файл, който е от изключително значение при SEO оптимизация. Той известява търсачките, че определени територии от вашия уеб сайт не трябва да бъдат обхождани. Това е практика, която може да ви донесе много ползи, ако тези страници примерно са админ страници или такива с копирано съдържание. Можете да позволите да се индексират само категориите без таговете, примерно. Всичко това се случва с robots.txt файла.

Блог

Още едно силно оръжие в SEO оптимизацията за търсачки. Част от уеб сайта, където трябва редовно да публикувате съдържание (напр. Коментари за индустриални / фирмени теми, описание на събития, снимки, видеоклипове и т.н.).

Редовните публикации осигуряват свежо и актуално съдържание Всяка публикация в блога на вашия уебсайт е нова страница, която търсачката вижда, и следователно нова възможност да бъдете намерени онлайн. За да не се налага да поддържате две различни системи е хубаво блога да е част от CMS-а на сайта и не е на отделен поддомейн.

HTML

Кодовата част на уебсайта Ви, която четат търсачките. Поддържайте вашия HTML възможно най-чист, така че търсачките да четат сайта ви лесно и често. Поставете възможно най-много код, свързан с оформлението, във вашия CSS вместо в HTML. От SEO гледна точка е препоръчително HTML кода да е чист и по възможност да минава валидация, както и да се използва функцията Minify.

Какво е „301 redirect” (301 Пренасочване)?

Този код означава, че дадена страница е пренасочена и е основна техника при SEO оптимизацията за търсачки - начин да накарате една уеб страница да пренасочи посетителя към друга страница. Винаги, когато променяте уеб адреса на страница, прилагайте пренасочване 301, за да насочите стария адрес към новия. Това гарантира, че хората, които са свързали или маркирали стария адрес, автоматично ще стигнат до новия и посочва на търсещите машини, че трябва да актуализират своя индекс с новата информация на уеб сайта.

От SEO гледна точка не е добре да имате много 301 пренасочвания, за да не се затруднява работата на сайта, както и за да се избягват така наречените redirect chains, които се получават много често точно от такива 301 редиректи.

ALT текст

Alt tag е HTML етикет, който служи за описание на изображение в HTML на вашия сайт, още едно силно оръжие в SEO оптимизацията за търсачки. Това са да го наречем ключови думи и описания за снимките на сайта ви. За разлика от хората, SEO търсещите машини четат само ALT текста на изображенията, а не самите изображения. Другата функция на алт тагът е да бъде показван като описание когато самата снимка не може да бъде заредена и показана на страницата.

Добавете ALT текст към изображения, когато е възможно, това би помогнало на сайта ви да подобри класирането си по ключови думи и фрази. По този начин ще направите оптимизация за изображенията на един уеб сайт и подобрите позициите и класирането на вашите снимки в търсещите машини. Ето така изглежда един Image tag с alt tag :
<img src=”clock.jpg” alt=”часовник със златни стрелки” />

Canonical URL

Каноничният URL е най-добрият адрес, на който потребителят може да намери част от информацията. Понякога може да се озовете в ситуация, при която едно и също съдържание на страницата може да бъде достъпно на повече от един адрес. Посочването на каноничния URL помага на търсачките да разберат кой адрес за част от съдържанието е най-правилния URL.

Този таг се поставя в частта на кода и изглежда така:
<link rel=”canonical” href=”https://www.primerenlink.com/” />

CSS (Cascading Style Sheets)

Частта от вашия код, която определя как изглеждат различните елементи на вашия сайт (примери: заглавки, връзки).
пример за css код

Title tag

Всяка страница има заглавие, което е видимо за потребителите в таба на браузъра. Това е важен SEO фактор, защото е сигнал за основната тема на страницата. Постарайте се, вашето заглавие на всяка страница да е максимално обвързано с темата.

Заглавия ("Headings")

Текст на уебсайта Ви, който се поставя вътре в заглавие, като H1 или H2. Този текст често се представя с по-голям и по-силен шрифт от другия текст на страницата и има водеща роля в определяне тематиката на страницата за Google.

URL

URL се наричат специфичните адреси на всяка страница. Тоест две различни страници няма как да имат един и същи URL адрес, ако това се случи - те са една и съща страница.

XML sitemap (карта на сайта)

Това е файл, чиято основна функция е да предостави на търсачките карта на всички URL адреси, които имате на уеб сайта. По този начин роботите на Google могат съвсем лесно да обходят всички страници и да ги индексират.

Форма за конверсия или поръчка

Форма, чрез който събирате информация за посетителя на вашия сайт. Формите за конверсия преобразуват трафика в потенциални клиенти. Събирането на информация за контакт ви помага да проследите тези възможни клиенти.

Обобщение за това как се прави SEO оптимизация?

Най-вероятно не сме обяснили всеки един термин, който ще срещнете, ако се задълбаете в необятната оптимизация за търсачки, но ви предоставихме доста обширна база, с която да започнете. Надяваме се, че всичката тази информация за SEO е била полезна и на най-големите лаици по темата и е отговорила на въпроси от SEO естество, с които бихте се сблъскали при оптимизация на сайтове за търсачки, като:

Какво е SEO оптимизация на сайт за Google, както и откъде да започнете оптимизацията на сайта и подбора на ключови думи, които могат да бъдат най-полезни и за вашия бизнес, и за потребителите.

Разбира се от SEO гледна точка могат да възникнат много други специфични въпроси в зависимост от спецификите на уеб сайта, нишата и много други фактори.

5/5 - (1 vote)
crosschevron-down