Речник на SEO специалиста

SEO оптимизацията е много обширна тема, от която се интересуват почти всички, които развиват някакъв бизнес онлайн. За да се извърши качествена оптимизация на сайт обаче, първо е важно да се запознаете със SEO термините и тяхното значение. Има стотици статии изписани на тази тема, заради това няма да навлизаме в детайлите на всеки един термин, а ще се опитаме да обобщим най-често срещаните.

Нека да започнем с видовете трафик. Основно има два различни вида трафик от потенциални клиенти:

  • Безплатен трафик;
  • Платен трафик - всички видове рекламиране (PPC, банерни реклами, платени публикации в медиите и др.).

В този материал нашия екип от SEO специалисти ще Ви запознае със SEO термините, а не върху техниките и триковете, защото преди да стигнете до изпълнението, първо е необходимо да знаете терминологията.

Какво е „301 redirect”?

Този код означава, че дадена страница е пренасочена. Когато посетите една конкретна страница и за част от секундата автоматично ви се зареди друга с различен URL - страницата е била пренасочена. Има два вида пренасочване: временно и постоянно. От гледна точка на потребителя няма разлика между двата вида, защото той и в двата случая вижда директно втората страница, но има разлика от гледна точка на търсачката. Постоянното пренасочване е „301 redirect”, този код информира търсачките, че страницата, до която се опитват да имат достъп, е променила адреса си за постоянно. Това означава, че каквото и класиране страницата вече да има, трябва да бъде прехвърлено на новия адрес. Ако обаче страницата не е пренасочена за постоянно, тогава класирането от старата страница няма да се прехвърли на новата.

Какво е „Alt tag“?

Това е HTML атрибут на Image таговете. Image таговете определят дали дадено изображение ще се покаже или не. Alt tag всъщност представлява текст, който се показва, само когато самото изображение, не може да се зареди. Ето така изглежда един Image tag с alt tag :

<img src=”clock.jpg” alt=”часовник със златни стрелки” />

Alt tags имат SEO стойност, защото роботите на търсачките, включително и на Google, не могат „да видят“ какво изобразяват качените в някоя страница снимки, но пък могат лесно да разчетат описателния текст от Alt tags.

Google полето за заявки където се въвеждат ключови думи

Anchor text

Всеки линк съдържа 2 основни елемента. Първият е уеб адрес, към който този линк води, а вторият елемент е anchor текст. Това е текстът, под който стои линка. Най-лесно това може да се онагледи с пример: Нашата контактна страница

Anchor text в този случай е „Нашата контактна страница“ и като кликнете на него, линкът към контактната ни страница ще ви отведе на нея. Anchor текстовете са от изключително значение за SEO оптимизацията. Винаги когато линк води към ваша страница, той трябва да е под смислена ключова дума.

Backlinks

Това са всички линкове, намиращи се на чуждите уеб сайтове и които сочат към вашия уеб сайт. Backlinks са един от най-важните фактори, когато става въпрос за SEO. Ако имате backlinks, идващи от релевантни по тема уеб сайтове, заедно с уместни аnchor texts, тогава всичко това ще се отрази положително на вашето класиране.

Black hat SEO

Това е термин, който е нарицателно за недобронамерено SEO. Това включва неетични практики, спамене и други неща, които в крайна сметка могат да навредят на един уеб сайт вместо да му помогнат да се класира по-добре в резултатите. От Google никога не са давали пълен списък с добрите и лошите практики, така че между двете категории има съвсем тънка граница. Възможно е една практика до миналата седмица да е била добра, но изведнъж да бъде заклеймена като неетична.

Canonical tag

Това е HTML таг, който служи за информация към роботите на Google, дали две страници имат еднакво съдържание. Този таг се поставя в <head> частта на кода и изглежда по този начин:

<link rel=”canonical” href=”https://www.primerenlink.com/” />

Този таг ясно показва, че страницата, в чийто код е поставен е копие на онази страница, чийто линк е изписан в тага. Когато робот на Google открие този ред, той не класира страницата, а прехвърля всички SEO сигнали към линка поставен в кода.

Cloaking (page cloaking)

Това е лоша практика, при която дадена уеб страница се прави така, че да изглежда различно за аудиторията и за роботите на търсачките. По този начин, поне на теория, Google роботите може да я оценят по-високо по желаните ключови думи и тя да излиза по-нагоре в класирането. Това от маркетингова гледна точка е добра техника, но от SEO гледна точка ще си навлечете Google наказание, така че не го препоръчваме.

жена пише на клавиатура

Deep linking

Deep linking е линк, който сочи към вътрешна страница или снимка, а не към главната страница на вашия уеб сайт. Тези линкове, ако идват от релевантни уеб сайтове са изключително ценни за SEO оптимизацията.

Do-follow link

Това е стандартен линк, който няма rel=”nofollow” атрибут. Do-follow link са ценни и важни за оптимизацията.

Domain name (and hosting)

Домейнът представлява уникален адрес. Примерно, нашето домейн име е https://seo-webdesign.bg/ Има много места онлайн, където можете да си закупите домейн.

Хостингът е мястото, където се съхранява вашият уеб сайт и цялата информация в него. Всеки сайт се нуждае от хостинг. Точно както и домейн имената, така и хостинг услуга можете да си намерите лесно онлайн.

Duplicate content (Дублирано/изкопирано съдържание)

Ако имате две страници на вашия уеб сайт, които имат едно и също съдържание - снимки, текст, информация и тн. - тогава имате копирано съдържание. От оптимизационна гледна точка, това е лошо нещо и Google не качва нагоре в класирането сайтове, които имат еднакви страници. Дори може да бъдете наказани, заради това.

Ако имате Wordpress сайт и в него има различни тагове и категории, но един таг и една категория съвпадат, примерно „бизнес”. Посещавайки двете, съдържанието, което ще показват ще е много подобно и роботите на Google ще го отчетат като копирано съдържание.

мъж работи по seo оптимизацията на уеб сайт

Ключови думи (Keywords)

Ключовите думи са думи или фрази, които са от съществено SEO значение за дадена уеб страница или за целия сайт. Ако пишете статия за SEO, тогава главната ключова дума ще е необходимо да е SEO оптимизация. Точно за нея и би трябвало тази статия да се класира, защото на хората, които търсят статия за оптимизация, ще им е полезна.

Keyword density

Това е термин, който се използва за да опише колко често фраза или ключова дума се появява в даден текст. За да го сметнете е необходимо да преброите колко често е използвана думата и да разделите това число на броя на всички думи. След това умножавате по 100 и получавате процента на кeyword density.

Този процент е важен за SEO оптимизацията, защото ако дадена ключова дума се споменава често означава, че в текста се говори точно за тази тема и той ще се класира за нея.

Keyword stuffing

Във всеки текст има думи, които се споменават по-често. Keyword stuffing е лоша практика, при която дадена ключова дума се повтаря прекалено често и не изглежда като част от естествената реч. Опитвайки се да се увеличи keyword density, не трябва да се преминава към keyword stuffing. Крайният резултат ще е наказание от Google.

Latent Semantic Indexing (LSI)

Макар и малко по-сложен, ще се опитаме да го обясним този термин разбираемо. Това е важен фактор за добро класиране. Google роботите, когато обхождат дадена страница, търсят точно този вид ключови думи, близки по смисъл или описващи главната тема. Ако намерят такива, материалът се класира по-високо. Тези ключови думи не са само синонимите, а всички думи, които по някакъв начин се свързват по смисъл с основната ключова дума. Ще ви го разясним с пример: Ако пишете статия за градинарство, то освен градинарство, роботите на Google ще търсят и думите: растения, почва, поливане, зеленчуци, плодове и др. В разговорната реч, всички тези думи се използват естествено и това е и причината да се търсят и от ботовете.

Linkbait

Терминът linkbait се използва със значение на уловка, толкова добро и атрактивно съдържание, че няма как хората да не линкват към него. Да създадете такова съдържание никак не е лесно, обикновено нещата, които привличат толкова много внимание са или много забавни или са абсолютно уникални и с много високо качество обясняват някакъв проблем или предлагат стойност без да е нужно аудиторията да заплаща за нея. Това може да е не само текст или статия, ами и снимки, инфографики, аудио записи или др.

стратегия за seo оптимизация

Link building

Това е един от най-известните SEO термини. Почти всеки, който е искал да научи повече за оптимизацията на сайтове е попадал на него. Това е процесът на придобиване на линкове, които да сочат към вашия уеб сайт. Примерно, ако някой публикува статия в някой ежедневен вестник за вас и тази статия води с линк към вашия сайт, това е link building. По принцип link building трябва да е естествен, в противен случай може Google да ви накаже. SEO специалистите обаче знаят как да създадат такива линкове и материали, които да са натурални и да носят стойност на аудиторията, така че това да не е проблем за роботите на Google.

Link farm

Това е група от уеб сайтове, които имат за цел да си повишат класирането, чрез линкове между тях. Най-добре това може да се обясни с пример. Ако имате 4 уеб сайта, всеки един от тях ще линква към останалите 3. Това обаче не е много силен инструмент при малко на брой сайтове, най-голяма сила има, ако тяхната бройка е над 100. За съжаление, това също е лоша практика, която Google не харесва и може сайтът ви да бъде наказан заради нея.

Link sculpting

Съществува таг „nofollow”, който показва че даден линк не е важен от SEO гледна точка. Ако използвате този таг разумно може да подобрите класирането на онези страници, които не притежават тага и да намалите трафика към тези, които го имат. Цялата тази практика обаче може да се приложи само от специалисти, които няма да объркат нещата.

Meta description

Мета описанията са кратки текстове, които роботите на Google виждат. Тези текстове не се показват никъде на самата страница, но са видими за търсачките. Това са описанията, които Google използва, за да покаже повече информация за даден уеб сайт в резултатите си. Освен него търсачката показва и заглавие. Понякога, ако в описанието няма зададената ключова дума от заявката, Google отново показва релевантния уеб сайт, само че показва част от съдържанието му, което съвпада, а не мета описанието.

Meta keywords

Това е списък с ключови думи за всеки сайт, които се използват най-много в търсачките. Днес много хора считат, че meta keywords всъщност не се вземат под внимание от търсачките. Може би, наистина е така, при всяко положение, да определите правилните meta keywords няма да навреди.

Примерно за тази статия, meta keywords ще са SEO термини и SEO оптимизация.

Meta tags

Meta tags е общо наименование за meta description (мета описанията) и meta keywords (мета ключовите думи). Всички тези неща се слагат в HEAD частта на HTML структурата. Информацията, която предоставят тези тагове не е предназначена за потребителите на уеб сайта, а за търсачките и техните роботи, които обхождат кода. Тя им помага да разберат каква е главната тема на уеб сайта и за какво искат да се класира.

Natural links

Това са всички линкове, които сочат към вашия уеб сайт и не сте ги сложили вие, а са били сложени от ваши доволни клиенти или последователи. Например, ако сте написали много добра статия и хората линкват към нея, това се брои за natural links.

Nofollow

Nofollow е много популярен термин днешно време. Това е атрибут, който се слага към линковете. Не е задължително да присъства в кода, тоест можете да го сложите при желание, че не искате роботите на Google да следват тази връзка и да я считат за важна. Това може да е желанието ви, ако смятате, че този линк води към съдържание, което не е релевантно с вашето.

Off-page SEO

SEO оптимизацията има две основни посоки - on-page и off-page. Off-page SEO практиките включват всичко, което правите извън уеб сайта ви, за да подобрите класирането си. Основното на Off-page SEO е link building.

On-page SEO

То включва всичко, което правите на вашия уеб сайт, за да подобри класирането му. On-page SEO включва доброто подреждане на HTML структурата на уеб сайта, подобряването на заглавията и описанията, подобряването на скоростта на зареждане на сайта, проверка дали са търсени ключовите думи и колко често се споменават по страниците на сайта. Тук влиза и подобряването на вътрешното налинкване в самия сайт. Добре е On-page SEO да се заложи още при изработката на сайта, а не да се плаща допълнително след това, при последващ SEO одит.

Organic search (Органично търсене)

Всеки път, в който пишете нещо в полето за търсене в Google, вие извършвате органично търсене. Това включва ключови думи, фрази и изрази.

Organic search results (Органични резултати в търсенето)

Органичните резултати са тези, които се показват безплатно. Те нямат надпис Ad на тях. Платените резултати притежават такъв таг и за да ги виждате тях, собствениците на уеб сайтовете плащат за това, те да се показват на ключовите думи, които сте въвели.

Robots.txt

Това е файл, който е от изключително значение за SEO оптимизацията. Той известява търсачките, че определени територии от вашия уеб сайт не трябва да бъдат обхождани. Това е практика, която може да ви донесе много ползи, ако тези страници примерно са админ страници или такива с копирано съдържание. Можете да позволите да се индексират само категориите без таговете, примерно. Всичко това се случва с robots.txt файла.

Sandbox, supplemental index

Счита се, че Google има sandbox (един вид допълнително място), в който се слагат новите уеб сайтове. Ако те привличат някакъв трафик и са активни, тогава отиват в основния индекс.

Search engine (Търсачка)

Google.com е търсачка или така наречената търсеща машина. Всъщност е софтуерно приложение, чиято основна задача е да търси измежду вече индексираните си страници, коя е най-релевантна с ключовите думи, които сте въвели в полето за търсене, и да ви я покаже. Всичко това се случва благодарение на алгоритъм. Този алгоритъм се променя често, защото изискванията коя страница е по-полезна и предоставя по-добра информация също се променят. Естествено, тези алгоритми не са публични и точно по това се отличават добрите SEO специалисти - успяват да напаснат техните сайтове максимално добре спрямо изискванията на Google алгоритмите.

SEM (Search Engine Marketing)

Това практически е маркетинг през търсачките. Да промотираш продуктите или услугите си през Google, може да стане по 2 начина. Единият е да си оптимизираш уеб сайта да се показва по-високо в класирането, а вторият е платени кликове и платена реклама, обозначена с надпис Ad.

SEO (Search Engine Optimization)

Това са практики, които подобряват класирането на даден уеб сайт за определени ключови думи. SEO оптимизацията включва и on-page и off-page оптимизацията. Някои от тези практики обаче се променят ежедневно, заради това е необходимо специалисти да се заемат с тази задача. SEO оптимизацията е задача, която се нуждае от редовна грижа, ако искате да излизате добре в резултатите.

SERP (Search Engine Results Page)

Това са всички резултати, които се показват в търсачката, когато някои въведе заявка за търсене под формата на ключови думи.

Title tag

Всяка страница има заглавие, което е видимо за потребителите в таба на браузъра. Това е важен SEO фактор, защото е сигнал за основната тема на страницата. Постарайте се, вашето заглавие на всяка страница да е максимално обвързано с темата.

URL

URL се наричат специфичните адреси на всяка страница. Тоест две различни страници няма как да имат един и същи URL адрес, ако това се случи - те са една и съща страница.

White hat SEO

Това са всички добри SEO практики, които търсачките насърчават да бъдат използвани, за да стават по-добри уеб сайтовете. Естествено, няма официална документация от страна на Google или някоя от другите търсачки, но има достатъчно SEO агенции, които успяват да покажат кое е полезно и кое вредно за класирането.

XML sitemap

Това е файл, чиято основна функция е да предостави на търсачките карта на всички URL адреси, които имате на уеб сайта. По този начин роботите на Google могат съвсем лесно да обходят всички страници и да ги индексират.

Успяхме ли да ви разкажем за всички термини?

Най-вероятно не сме обяснили всеки един термин, който ще срещнете, ако се задълбаете в необятната SEO оптимизация, но ви предоставихме доста обширна база, с която да започнете. Надяваме се, да сме ви били от полза!

Свържете се с нас

Моля, отговорете на въпроса